presentaties & leertrajecten

 

Zingen in de zorg bij dementie

presentatie 45 min

 

doelgroep: mantelzorgers, zorg professionals en overige geïnteresseerden

aantal deelnemers: vrij

Maartje deelt haar kennis en werkwijze over zingen in de zorg bij mensen met dementie. In deze presentatie is ruimte voor theorie en praktijk. Daarnaast geeft Maartje inzicht in haar methodiek en laat met foto’s en film zien dat -samen- zingen de dagelijkse kwaliteit van zowel de cliënt als de zorg professional kan verhogen.

 

 

Zingen als medicijn in de dagelijkse zorg bij dementie

leertraject dagdeel 2,5 uur

theorie – meezing concert – evaluatie

doelgroep: zorg professionals, cliënten en familieleden.

aantal deelnemers: max. 15 cliënten met allen een begeleider

 

In dit leertraject voor zorg professionals wordt naast theorie aandacht besteed aan de ontwikkeling mogelijkheden bij dementie. Maartje verteld over het stappenplan om samen zingen in te gaan zetten tijdens de dagelijkse zorg. Vervolgens laat zij, door middel van een meezing concert met de cliënten, in de praktijk ervaren wat samen zingen daadwerkelijk doet. Bij dit meezing concert zijn de betrokken zorg professionals en familieleden van de cliënten aanwezig. Na afloop is ruimte voor evaluatie.

 

Zingen als medicijn in de dagelijkse zorg bij dementie

leertraject in 6 dagdelen van 2,5 uur

theorie- meezing concert- evaluatie

doelgroep: zorg professionals, cliënten en familieleden.

aantal deelnemers: max 15 cliënten met allen een begeleider

 

In dit leertraject wordt naast theorie aandacht besteed aan de ontwikkeling mogelijkheden bij dementie. Maartje verteld over het stappenplan om samen zingen in te gaan zetten tijdens de dagelijkse zorg. Vervolgens laat Maartje, door middel van een meezing concert met de cliënten, in de praktijk ervaren wat samen zingen daadwerkelijk doet. Bij dit meezing concert zijn de betrokken zorg professionals en familieleden van de cliënten aanwezig. Na afloop is ruimte voor evaluatie.

De serie van 6 contactmomenten (elke 14 dagen) heeft grote meerwaarde op het leer- en implementeer proces van de zorg professionals. Ook kan repertoire opgebouwd worden waar de zorgverleners mee aan de slag kunnen.

 

 

wetenschappelijke achterban

Maartje hecht grote waarde aan de kennis vanuit de wetenschappelijke wereld en heeft regelmatig contact met o.a. Anna-Eva Prick, onderzoeker en ouderen psycholoog, Prof. Dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde van LUMC en Prof. dr. Philip Scheltens, neuroloog en Wiesje van der Vlier, onderzoeker van het VUMC Alzheimer centrum. Daarnaast is Maartje in gesprek met Prof. Hans Jeekel en Drs. Fryke Wouda Kuipers van het ErasmusMC en de stichting MAM (muziek als medicijn) over een nieuw te starten wetenschappelijk onderzoek voor zingen als medicijn.

 

tarieven

 

Maartje ontving van stichting Alzheimer Nederland het certificaat ‘samen dementievriendelijk’

nl_NLDutch
nl_NLDutch