Zingen in de zorg bij dementie

 

De muzikale sleutel naar verborgen herinneringen

 

De verborgen kracht van de stem

Zingen speelt een fundamentele rol in de zorg voor en het welzijn van mensen met dementie. Als je je stem activeert, breng je een vitale verbinding tot stand tussen verborgen herinneringen en het heden.

 

Samen zingen: een reis door je geheugen

Samen zingen vibreert diverse lichamelijke en hersenfuncties wakker, en herstelt interpersoonlijk contact. Hierin ligt de grote kracht van samen zingen. De effecten zijn niet alleen tijdens de sessies direct voelbaar en zichtbaar, maar werken daarna nog lang door.

 

Stimulerende vrijetijdsbesteding

De trainingssessies zijn zowel praktisch als functioneel; ze bieden ruimte aan zinvolle vrijetijdsbesteding en dragen bij aan persoonlijke mentale ondersteuning en dagelijkse levenskwaliteit. Een verminderde mobiliteit vormt geen belemmering om te zingen.

Voor wie?

De meezingsessies zijn voor mensen met dementie en hun begeleiders (zorgprofessionals, vrienden en/of familieleden). Een groep heeft maximaal vijftien deelnemers en evenveel begeleiders. Tijdens de leertrajecten begeleiden een pianist en ik het geheel; ze zijn bedoeld om u te leren hoe u de zangsessies op dagelijkse basis kunt inzetten.

 

Waarom meezingen?

Muzikale herinneringen zijn minimaal gevoelig voor geheugenstoornissen. Dat komt door de vroege opbouw van ons klankgeheugen, dat zich al vormt vanaf de vijfde ontwikkelingsmaand van de foetus. Het klankgeheugen is het deel van het geheugen dat het langst gezond blijft. Wanneer muziek en klank aan een emotie verbonden zijn, slaan we ze op in ons brein. Voorgoed.

 

Leertrajecten

 

Zingen als medicijn in de dagelijkse zorg bij dementie
 

Basistraining, 1 dagdeel van 2,5 uur
Theorie – meezingconcert – evaluatie

 

Doelgroep: zorgprofessionals, cliënten en familieleden

 

Aantal deelnemers: maximaal 15 cliënten met allen een begeleider

 

In dit leertraject voor zorgprofessionals besteed ik, naast theorie, aandacht aan de ontwikkelingsmogelijkheden bij dementie. Ik vertel u over het stappenplan om samen zingen in te zetten tijdens de dagelijkse zorg. Vervolgens laat ik u samen met de cliënten door een meezingconcert in de praktijk ervaren wat samen zingen daadwerkelijk doet. Bij dit meezingconcert zijn de betrokken zorgprofessionals en familieleden van de cliënten aanwezig. Na afloop is ruimte voor evaluatie.

 

Leertraject, 6 dagdelen van 2,5 uur
Theorie – meezingconcert – evaluatie

 

Doelgroep: zorgprofessionals, cliënten en familieleden

 

Aantal deelnemers: maximaal 15 bewoners met een-op-een begeleiding.

 

Naast theorie is er in dit leertraject aandacht voor de ontwikkelingsmogelijkheden bij dementie. Nadat we het stappenplan doorgenomen hebben, hoe we samen zingen kunnen inzetten tijdens de dagelijkse zorg, laat ik u door een meezingconcert met de cliënten in de praktijk ervaren wat samen zingen daadwerkelijk doet. Bij dit meezingconcert zijn de betrokken zorgprofessionals en familieleden van de cliënten aanwezig. Na afloop is ruimte voor evaluatie.

 

De serie van 6 contactmomenten (elke 14 dagen) heeft grote meerwaarde op het leer- en implementeerproces van de zorgprofessionals. Bovendien wordt er repertoire opgebouwd waarmee de zorgverleners zelf aan de slag kunnen.

 

Bekijk tarieven   

 

Wie ben ik?

Ik ben Maartje de Lint; al meer dan 25 jaar werk ik als professioneel zangeres. De intense, ongefilterde emotie die muziek teweegbrengt, vormt het fundament in mijn werk als gediplomeerd trainer in de zorg.

 

Mensen met dementie reageren vaak heel spontaan; ze beginnen te glimlachen of te bewegen, worden volledig in beslag genomen door de muziek. Ze zijn tijdelijk terug en laten gedrag zien dat er vaak al lang niet meer was.

 

Toevallige ervaringen raakten mij zó diep dat ik ze nooit zal vergeten. Ze stimuleerden mij om projecten op te zetten waarmee ik structureel iets kan betekenen voor mensen met dementie. 

 

Lees meer over mij