zingen in de zorg bij dementie

De muzikale sleutel naar verborgen herinneringen

Introductie

Het is mijn missie om zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Door het activeren van ons ultieme instrument, de stem, wil ik weer een vitale verbinding tot stand brengen tussen verborgen herinneringen en het heden.

Door -samen- te zingen worden diverse lichamelijke en hersen functies wakker ‘gemasseerd’ en wordt het herstel van interpersoonlijk contact weer mogelijk. Hier ligt de grote kracht van de meezing concerten. Niet alleen zijn deze effecten direct voelbaar en zichtbaar tijdens deze meezing concerten, ze werken nog langer door. 

Een meezing concert is zowel praktisch als functioneel. Een verminderde mobiliteit vormt geen belemmering. Het biedt ruimte aan een zinvolle vrijetijdsbesteding en draagt bij aan de persoonlijke mentale ondersteuning en dagelijkse levenskwaliteit.

Voor wie?

De meezing concerten zijn voor mensen met dementie en hun begeleiders (zorg professionals, vrienden en/of familieleden). De groep bestaat uit maximaal vijftien bewoners en evenzoveel begeleiders, een pianist en ikzelf.

Waarom meezingen?

Muzikale herinneringen zijn minimaal gevoelig voor geheugenstoornissen. Feitelijk komt dit door de vroege opbouw van ons klankgeheugen, die start vanaf de 5e ontwikkelingsmaand van de foetus. Het is ook het deel van het geheugen dat het langste gezond blijft. Als muziek en klank een emotionele basis hebben worden ze in ons brein opgeslagen. Voorgoed.

 Wie ben ik?

Mijn naam is Maartje de Lint en ik werk al meer dan 25 jaar als professioneel zangeres. Daarnaast ben ik gediplomeerd trainer. Tijdens soloconcerten ervaar ik telkens weer, op een gevoelsniveau, de intensiteit van menselijke emotie vanuit het publiek. Deze sensitiviteit is mijn werk, mijn ambacht en de kern van kunst in het algemeen. Mensen met dementie laten vaak een spontane reactie zien, ze staan op, beginnen te glimlachen of bewegen, en worden vaak volledig in beslag genomen door de muziek. Ze zijn tijdelijk “terug”. Laten gedrag zien dat er al een poos niet meer was …waar ik achter kwam door gesprekken achteraf met betrokkenen. 

Deze ervaringen raakten mij diep. En ik zal ze nooit vergeten. Ik koos er voor om deze toevallige ervaringen om te zetten in een project waarmee ik op structurele basis iets kon betekenen in de zorg voor mensen met dementie. 

Wetenschappelijke ondersteuning

Contact en ondersteuning vanuit de wetenschap zie ik als een belangrijke leerschool. In beide richtingen; ik ervaar de laatste wetenschappelijke kennis, en deel mijn met hen mijn praktische ervaring. Ik ben in regelmatig contact met:

Post-doc Anna-Eva Prick en dr. prof. Wilco Achterberg van het LUMC te Leiden,

Prof. dr. Philip Scheltens en Prof. Wiesje van der Flier van het Alzheimer centrum VUMC te Amsterdam,

Prof. dr. Hans Jeekel en Drs. Fryke Wouda van MAM (Muziek als Medicijn) van het Rotterdam MC.

Quotes

Bewoners

“Maartje, je bent super; ik geef je een dikke 10!”

“Kan je volgende week weer terugkomen?”

Familie

“Mijn vader was al een aantal weken in slechte conditie, maar Maartje zorgde er voor dat hij weer vrolijk werd. Hij had een glimlach van oor tot oor tijdens het zingen en zong zelfs soms mee! Toen ik vertrok sprak hij een hele zin tegen me, iets wat al lang niet meer was gebeurd. Maartje gaf me een moment om nooit te vergeten. Niemand pakt dit van me af, dacht ik op de weg naar huis in de auto!”

Verzorgenden

“Maartje heeft het talent om op een zachte en intuïtieve manier contact te maken met onze bewoners, zodat mensen zich direct uitgenodigd voelen om mee te zingen. Je ziet ze letterlijk wakker worden. Speciaal na de pauze kun je de positieve energie voelen die is gegroeid tijdens het zingen.”

“Maartje liet ons zien dat zingen niet alleen een fijne activiteit is om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken, maar veel meer dan dat; het is een krachtig handvat om contact te maken via een ander ‘kanaal’ en mensen te laten ontspannen en tegelijk de energie te laten stromen.”


Vragen of contact? Neem gerust contact met mij op!

nl_NLDutch
nl_NLDutch