Meezing-concerten & Sing alongs

 

Samen zingen in de zorg bij dementie

 

Zingen als sleutel naar verborgen herinneringen

 

Introductie

Het is mijn missie om zingen een fundamentele rol te laten spelen als interventie in de zorg en het welzijn van mensen die lijden aan dementie.

Door samen te gaan zingen kan simpelweg weer een verbinding gemaakt worden tussen verborgen herinneringen en het heden.

Door het wakker maken van diverse hersenfuncties wordt het herstel van interpersoonlijk contact weer mogelijk. Hier ligt de grote kracht van de Meezing-Concerten en de ‘Sing alongs’. Niet alleen zijn deze effecten direct voelbaar en zichtbaar tijdens deze speciale concerten, maar ze werken nog lang door (zie quotes).

Samen zingen is zowel praktisch als functioneel. Een verminderde mobiliteit vormt geen belemmering. Het biedt ruimte aan een zinvolle vrijetijdsbesteding en draagt bij aan de persoonlijke mentale ondersteuning.

 

Voor wie

Meezing-Concerten zijn voor mensen met dementie en hun buddy’s (verzorgenden, vrienden en/of familieleden). De groep bestaat uit ongeveer vijftien zorgvragers en tien buddy’s, een pianist en ikzelf.

 

 

Wat is een Meezing-Concert? 

Bij een Meezing-Concert kan en mag iedereen meezingen. Alle genodigden inclusief ik én pianist, zitten in een kring zodat iedereen elkaar kan zien.

Er wordt kennis gemaakt, handen gegeven. Er is tijd voor een gesprek. Tekstmappen worden uitgedeeld.

Er worden bekende liederen gezongen waar iedereen op zijn of haar eigen niveau kan meezingen. De teksten zijn in grote print en worden vergezeld van een afbeelding, foto of tekening die past bij het lied.

 

Maar er gebeurt veel meer dan alleen samen zingen!

Tijdens het zingen loop ik rond in de kring en demonstreer hoe we het effect van zingen kunnen maximaliseren door op een subtiele en zachte manier contact te maken met de zorgvrager. Hierbij maak ik gebruik van o.a. techniek van afstemmen en spiegelen. Dit contactmoment is vaak de start van het meezingen.

Na het zingen van een programma van ongeveer 20 minuten is er een pauze. Na de pauze wordt het programma herhaald. Regelmatig zijn er mensen die spontaan een liedje uit hun eigen herinnering beginnen te zingen, meestal zijn dit liederen die verbonden zijn met een positieve herinnering uit het verleden. We sluiten hier altijd op aan, zoeken de juiste toonsoort en de tekst en zingen mee! De totale tijd van samen zingen is rond de 60 minuten.

 

Waarom meezingen?

Geheugenstoornissen zoals dementie hebben weinig of geen invloed op de muzikale herinneringen. Feitelijk komt dit door de vroege opbouw van ons klankgeheugen, die start vanaf de 5e ontwikkelingsmaand van de foetus. Het is ook het deel van het geheugen dat het langste gezond blijft. Als muziek en klank een emotionele basis hebben worden ze in ons brein opgeslagen. Voorgoed.

Zingen mét mensen met dementie maakt dit geheugendeel niet alleen wakker, maar stimuleert door de -door de zangstem veroorzaakte- trillingen ook de omliggende hersengebieden. Mensen raken betrokken en ontwaken, beginnen te glimlachen en hun vitale energie begint te stromen. Men raakt opgewonden en actief, zowel verbaal als fysiek. De positieve, collectieve beleving van het zingen geeft nieuwe mogelijkheden voor verbinding en het maken van contact, vooral omdat het ook na de concerten nog doorwerkt.

 

 

Wie ben ik en waarom doe ik dit?

Mijn naam is Maartje de Lint en ik werk al meer dan 25 jaar als professioneel zangeres. Daarnaast ben ik gediplomeerd trainer.

Tijdens soloconcerten ervaar ik telkens weer, op een gevoelsniveau, de uitwisseling van emotie met mijn publiek. De uitwisseling en verbinding is mijn werk, mijn ambacht en de kern van kunst in het algemeen.

 

Mensen met dementie laten een meer specifieke, intuïtieve reactie zien; ze staan op, beginnen te glimlachen of bewegen, en worden vaak volledig in beslag genomen door de muziek.

Ze zijn tijdelijk “terug”. Laten gedrag zien dat er al een poos niet meer was …waar ik achter kwam door gesprekken achteraf met betrokkenen.

Deze ervaringen raakten mij diep. En ik zal ze nooit vergeten.

 

Ik koos er vervolgens voor om deze ervaringen om te zetten in een project waarmee ik op structurele basis iets kon betekenen in de zorg voor dementie. Het zorgde ervoor dat ik mijn Meezing-Concerten ontwikkelde.

 

Wetenschappelijke achterban

Ik hecht grote waarde aan de kennis die zich ontwikkelt over dementie en aanverwante aandoeningen en heb daarom regelmatig contact met Prof. Dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde en specialist ouderengeneeskunde om de Meezing-Concerten ‘up-to-date’ te houden.

 

Quotes

 

Bewoners

“Maartje, je bent super; ik geef je een dikke 10!”

“Kan je volgende week weer terugkomen?”

 

Familie

“Mijn vader was al een aantal weken in slechte conditie, maar Maartje zorgde er voor dat hij weer vrolijk werd. Hij had een glimlach van oor tot oor tijdens het zingen en zong zelfs soms mee! Toen ik vertrok sprak hij een hele zin tegen me, iets wat al lang niet meer was gebeurd. Maartje gaf me een moment om nooit te vergeten. Niemand pakt dit van me af, dacht ik op de weg naar huis in de auto!”

 

“Mijn moeder was erg humeurig geworden en wilde niets meer. Vroeger hield ze erg van muziek en speelde dwarsfluit. Na het zingen met Maartje had ze een heel mooie, blije uitstraling, ze gebruikte haar armen, spreidde ze wijd uit als een dirigent. Ze begon zelfs weer over haar dwarsfluit te praten. Haar blije gevoel bleef wel een week hangen.”

 

Verzorgenden

“Maartje heeft het talent om op een zachte en intuïtieve manier contact te maken met onze bewoners, zodat mensen zich direct uitgenodigd voelen om mee te zingen. Je ziet ze letterlijk wakker worden. Speciaal na de pauze kun je de positieve energie voelen die is gegroeid tijdens het zingen.”

 

“Maartje liet ons zien dat zingen niet alleen een fijne activiteit is om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken, maar veel meer dan dat; het is een krachtig handvat om contact te maken via een ander ‘kanaal’ en mensen te laten ontspannen en tegelijk de energie te laten stromen.”

 

“Ik zong al met de bewoners maar na de ervaring met de Meezing-Concerten met Maartje zal ik dit ook gaan inzetten bij de dagelijkse activiteiten zoals douchen en eten. Het is zo’n lieve en zachte manier om te communiceren”.

 

Zingen is een uitlaatklep voor emoties en spanningen en activeert lichaam en geest met positieve energie

 

tarieven

contact

Facebook Zingen in de Zorg

Facebook Sing-a-long Heiloo

 

Maartje ontving van

Stichting Alzheimer Nederland het

Certificaat Dementie Vriendelijk