Maartje de Lint – Zangeres

 

Ik ben geboren en getogen in Nederland. Al in mijn jeugd stond ik vaak op het podium. Op mijn 17e startte ik mijn opleiding klassieke zang & operaklas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij Cora Canne Meijer.

 

Daarnaast volgde ik een jaar lang lessen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Bovendien volgde ik twee jaar de opleiding tot dramatherapeut bij Hogeschool Utrecht.

 

Na mijn afstuderen was ik verbonden aan de Operastudio in Amsterdam. Een beurs gaf mij de kans te studeren bij bariton David Pittman-Jennings in Parijs.

 

Tweemaal werd ik geselecteerd voor Tanglewood Music Center, een internationale zomercursus voor musici in Massachusetts, USA, waar ik werkte met o.a. Seiji Osawa en Reijnbert de Leeuw.

 

Maartje de Lint zangers

 

Repertoire

 

In binnen- en buitenland vertolkte ik verschillende operarollen, waaronder de titelrol in Orfeo, Arsamene in Serse, Dorabella in Così fan tutte, Flora in La Traviata en Orlowski in Die Fledermaus. In de wereldpremière van François Guyon van componist Kees Olthuis zong ik de rol van Elise. Gedurende twintig jaar maakte ik deel uit van het koor van De Nationale Opera te Amsterdam.

 

Mijn oratorium repertoire bestaat uit o.a. de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, het Stabat Mater van Haydn en Le Petite Messe Solonelle van Rossini.

 

Ik heb een voorliefde voor liederen in het lichtere repertoire zoals Kurt Weill, Stephen Sondheim, Cole Porter en de American Songbook liederen.

 

In 2011 maakte ik een CD van de liederencyclus December Songs van Maury Yeston (ook te beluisteren op iTunes & Spotify). Hierover zei componist Kees Olthuis:

 

Deze interpretatie van December Songs brengt tranen in mijn ogen. Maartjes stem is intens in expressie, dictie, en timbre.’

 

Gedurende twintig jaar maakte ik deel uit van het operakoor van de Nationale Opera. Twee jaar geleden heb ik dat verlaten om mij volledig te kunnen wijden aan mijn werk als trainer.

 

 

 

Maartje de Lint – Trainer

 

Vanaf 2014 ben ik actief als trainer. Ik volgde de opleiding tot trainer bij BGL & Partners in Driebergen. Daarnaast specialiseerde ik mij door de opleiding Intuïtie Practitioner bij Carolina Bont in Haarlem, waar ik de waardevolle kracht van intuïtie leerde herkennen en inzetten. De opleiding tot Sound Massage Practitioner (volgens Peter Hess), bij Christine Heckel in Marbella leerde mij op wetenschappelijk en praktisch niveau te werken met de wondere wereld van muzikale frequentie.

 

Wetenschappelijke achterban

 

Ik hecht grote waarde aan de kennis vanuit de wetenschappelijke wereld en heb dan ook regelmatig contact met o.a.:

Daarnaast is bij het Erasmus MC (de stichting MAM, muziek als medicijn) o.l.v. Prof. Hans Jeekel, Anna-Eva Prick en Drs. Fryke Wouda Kuipers een wetenschappelijk onderzoek gestart naar mijn methode.

 

Download de flyer ‘Muziek als medicijn’

 

De stichting Alzheimer Nederland reikte mij in 2017 het certificaat ‘samen dementievriendelijk’ uit. Ik was de eerste in Heiloo. Zie bij nieuws het artikel wat daarover in de krant verscheen.

 

Dementievriendelijk Maartje de Lint