Maartje de Lint, alt

 

Studie

 

Ik ben geboren en getogen in Nederland. Na een muzikale jeugd waarin ik al het podium verkende, begon ik op mijn 17e aan mijn opleiding klassieke zang & operaklas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij Cora Canne Meijer.

 

Daarnaast volgde ik een jaar lang lessen aan de Kleinkunstacademie, nu onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Bovendien volgde ik twee jaar de opleiding tot dramatherapeut bij instituut Middeloo in Amersfoort, later opgegaan in de Hogeschool Utrecht.

 

Na mijn afstuderen was ik verbonden aan de Operastudio in Amsterdam. Niet lang daarna pendelde ik tussen Nederland en Parijs; een beurs gaf mij de gelegenheid te studeren bij bariton David Pittman-Jennings.

 

Tweemaal werd ik geselecteerd voor Tanglewood Music Center, een internationale zomercursus met masterclasses in Massachusetts, USA, waar ik onder anderen mocht werken met Seiji Osawa en Reijnbert de Leeuw.

 

Maartje de Lint zangers

 

Operarollen

 

In binnen- en buitenland vertolkte ik verschillende operarollen, waaronder de titelrol in Orfeo, Arsamene in Serse, Dorabella in Così fan tutte, Flora in La Traviata en Orlowski in Die Fledermaus. In de wereldpremière van François Guyon van componist Kees Olthuis zong ik de rol van Elise.

 

Oratoriumconcerten

 

Ik mag mij gelukkig prijzen een veelgevraagd solist te zijn voor oratoriumconcerten zoals de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, het Stabat Mater van Haydn en Le Petite Messe Solonelle van Rossini.

 

Ik heb een voorliefde voor liederen in het lichtere repertoire zoals Kurt Weill, Stephen Sondheim, Cole Porter en natuurlijk de American Songbook liederen.

 

In 2011 maakte ik een CD van de liederencyclus December Songs van Maury Yeston (ook te beluisteren op iTunes & Spotify). Hierover zei componist Kees Olthuis:

 

Deze interpretatie van December Songs brengt tranen in mijn ogen. Maartjes stem is intens in expressie, dictie, en timbre.’

 

Gedurende twintig jaar maakte ik deel uit van het operakoor van de Nationale Opera. Twee jaar geleden heb ik dat verlaten om mij volledig te kunnen wijden aan mijn werk als trainer.

 

 

 

Maartje de Lint, trainer

 

Vanaf 2014 ben ik ook actief als trainer. Daartoe volgde ik een opleiding tot Intuïtie Practitioner bij Carolina Bont in Haarlem, de opleiding tot trainer bij BGL & Partners in Driebergen en de opleiding tot Sound Massage Practitioner volgens de Peter Hessmethode, bij Christine Heckel in Marbella.

 

Ik bied leertrajecten voor zorgprofessionals; samen zingen als therapeutisch middel bij dagelijkse zorg.

 

Daarnaast breng ik Zingen met Maartje, events voor particulieren en bedrijven. Daarbij is zingen het middel om meer veerkracht, verbinding en zingeving te creëren in zowel het dagelijks leven als op de werkvloer.

 

Alzheimer Nederland kende mij in 2018 het certificaat ‘Dementie vriendelijk’ toe. Ik word ondersteund door de Stichting Orpheus Curat, Zingen in de Zorg.

 

Meer informatie

 

Zangsessies voor particulieren en bedrijven:

 

Zingen met Maartje   

 

Intramuraal leertraject voor zorgverleners:

 

Zingen in de zorg bij dementie   

 

Extramuraal aanbod:

 

Sing-a-long Heiloo   

 

Wetenschappelijke achterban

 

Ik hecht grote waarde aan de kennis vanuit de wetenschappelijke wereld en heb dan ook regelmatig contact met o.a.:

Daarnaast ben ik in gesprek met Prof. Hans Jeekel en Drs. Fryke Wouda Kuipers van het Erasmus MC en de stichting MAM (muziek als medicijn) over een nieuw te starten wetenschappelijk onderzoek voor zingen als medicijn.

 

Download de flyer ‘Muziek als medicijn’

 

De stichting Alzheimer Nederland heeft Maartje de Lint het certificaat ‘samen dementievriendelijk’ toebedeeld.

 

 

Quotes

 

Bewoners

‘Maartje, je bent super; ik geef je een dikke 10!’

 

‘Kan je volgende week weer terugkomen?’

 

Familie

‘Mijn vader was al een aantal weken in slechte conditie, maar Maartje zorgde ervoor dat hij weer vrolijk werd. Hij had een glimlach van oor tot oor tijdens het zingen en zong zelfs soms mee! Toen ik vertrok, sprak hij een hele zin tegen me, iets wat al lang niet meer was gebeurd… Maartje gaf me een moment om nooit te vergeten. Niemand pakt dit van me af, dacht ik op de weg naar huis in de auto!’

 

Verzorgenden

‘Maartje heeft het talent om op een zachte en intuïtieve manier contact te maken met onze bewoners, zodat mensen zich direct uitgenodigd voelen om mee te zingen. Je ziet ze letterlijk wakker worden. Speciaal na de pauze kun je de positieve energie voelen die is gegroeid tijdens het zingen.’

 

‘Maartje liet ons zien dat zingen niet alleen een fijne activiteit is om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken, maar veel meer dan dat; het is een krachtig handvat om contact te maken via een ander ‘kanaal’ en mensen te laten ontspannen, en tegelijk de energie te laten stromen.’

 

Vragen of boekingen?

 

Neem contact op