Zingen in de zorg

 

Basistraining & Leertrajecten

 

De muzikale sleutel naar verborgen herinneringen

 

Al meer dan 25 jaar werk ik als professioneel zangeres. Steeds vaker kwam ik bij mijn reguliere concerten in contact met mensen met dementie en hun familieleden die bij mij in het publiek zaten.

 

Ze deelden met mij na het concert opmerkelijke gebeurtenissen. Hun familielid was opgebloeid en liet weer gedrag zien dat er lang niet was geweest. Deze ervaringen raakten mij zó diep dat ik ze nooit zal vergeten.

 

Zingen als medicijn

Het is mijn missie om zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg. Daartoe ontwikkelde ik een methodiek die de levenskwaliteit verhoogt van zowel de zorgvrager als de zorgverlener.

 

Samen zingen maakt herinneringen, verhalen en emoties los. Het spreekt mensen direct aan op hun authenticiteit; zo krijgen mensen met dementie weer vertrouwen in zichzelf en komen ze makkelijker in contact met hun omgeving.

 

Zorgprofessionals kunnen hun werk prettiger en effectiever doen, door samen met de bewoner(s) te zingen. Mantelzorgers krijgen door samenzang houvast in het contact bij een bezoek. Kortom: samen zingen brengt kwaliteit & verbinding in de dagelijkse praktijk.

 

Muziek bij dementie Maartje de Lint

 

Basistraining

 

Zingen in de zorg bij dementie

1 dagdeel

Theorie – meezingconcert – evaluatie

 

De basistraining bestaat uit drie delen:

  1. 60 minuten theorie voor zorgprofessionals en waar mogelijk mantelzorgers
  2. 60 minuten meezingconcert met cliënten, zorgprofessionals en mantelzorgers
  3. 30 minuten evaluatie voor zorgprofessionals en mantelzorgers

Totale tijd: circa 2,5 uur.

 

De theorie (1) geeft inzicht in de waarde van het samen zingen in de zorg bij de- mentie. Het meezingconcert (2) stelt iedereen in de gelegenheid aan den lijve te ervaren wat zingen met je doet. Tijdens de evaluatie (3) delen zorg- professionals en mantelzorgers hun ervaringen.

 

Deelname

De training is geschikt voor 10-12 zorgprofessionals en/of mantelzorgers. Zij begeleiden in het meezingconcert (2e deel) van de training allen een cliënt. De groep bestaat in het 2e deel uit maximaal 24 personen.

 

Leertraject

 

Zingen in de zorg bij dementie

6 dagdelen

Theorie – meezingconcert – evaluatie

 

De 6 dagdelen (elke 14 dagen) bestaan telkens uit drie onderdelen:

  1. 60 minuten theorie en/of verdiepende oefeningen voor zorgprofessionals en waar mogelijk mantelzorgers
  2. 60 minuten meezingconcert met cliënten, zorgprofessionals en mantelzorgers
  3. 30 minuten evaluatie voor zorgprofessionals en mantelzorgers

Totale tijd per dagdeel: circa 2,5 uur.

 

De theorie en oefeningen (1) geven inzicht in de waarde van het samen zingen in de zorg bij dementie. Het meezingconcert (2) stelt iedereen in de gelegenheid aan den lijve te ervaren wat zingen met je doet. Tijdens de evaluatie (3) delen zorgprofessionals en mantelzorgers hun ervaringen.

 

Deelname

De training is geschikt voor 10-12 zorgprofessionals en/of mantelzorgers. Zij begeleiden in het meezingconcert (2e deel) van de training allen een cliënt. De groep bestaat in het 2e deel uit maximaal 24 personen.

 

Het leertraject (elke 14 dagen) is verdiepend en sterk bevorderlijk voor de implementatie op de werkvloer. Vraag voor meer gedetailleerde informatie vrijblijvend mijn offerte aan. Neem hiervoor contact op.

 

Zingen in de zorg Maartje de Lint

 

Quotes

 

Bewoners

‘Maartje, je bent super; ik geef je een dikke 10!’

 

‘Kan je volgende week weer terugkomen?’

 

Familie

‘Mijn vader was al een aantal weken in slechte conditie, maar Maartje zorgde ervoor dat hij weer vrolijk werd. Hij had een glimlach van oor tot oor tijdens het zingen en zong zelfs soms mee! Toen ik vertrok, sprak hij een hele zin tegen me, iets wat al lang niet meer was gebeurd… Maartje gaf me een moment om nooit te vergeten. Niemand pakt dit van me af, dacht ik op de weg naar huis in de auto!’

 

Verzorgenden

‘Maartje heeft het talent om op een zachte en intuïtieve manier contact te maken met onze bewoners, zodat mensen zich direct uitgenodigd voelen om mee te zingen. Je ziet ze letterlijk wakker worden. Speciaal na de pauze kun je de positieve energie voelen die is gegroeid tijdens het zingen.’  

 

‘Maartje liet ons zien dat zingen niet alleen een fijne activiteit is om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken, maar veel meer dan dat; het is een krachtig handvat om contact te maken via een ander ‘kanaal’ en mensen te laten ontspannen, en tegelijk de energie te laten stromen.’ 

 

Er zijn subsidiemogelijkheden. Ik adviseer u graag.

 

Neem contact op  

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief